Zdravím, domácí výroba tofu není tak složitá. Jen je potřeba mít nádoby, výkonný mixér, sóju a nějaké srážedlo.  Podělím se s vámi o mé zkušenosti  z výroby mého prvního tofu 🙂

Co jsem použila:

  • 1kg sóji bio
  • 8lžiček Nigari
  • velký hrnec
  • střední hrnec
  • cedník
  • látkový pytlík
  • vařečku
  • naběračku na sbírání pěny
  • teploměr
  • pomocné nádoby

Postup

  • Vypereme sóju
  • Namočíme na 10-12hodin (máčela jsem déle, nevycházel mi čas,  podle receptu by bylo tofu více drobivé)
  • Slijeme a rozmixujeme s čerstvou vodou (mixovala jsem po částech na jemno a použila jsem přes 1,5l vody)
  • Dáme vařit 5l vody do velkého hrnce
  • Přidáme namixované boby
  • 10min vaříme
  • Na 10 min odstavíme
  • Znovu přivedeme k varu
  • Během vaření sbíráme pěnu (ráda utíká :D)
  • Slijeme přes látkový sáček a cedník
  • Sojová hmota se dá použit při přípravě jiných jídel.  Z 1kg  je jí docela dost.
  • Vzniklé sojové mléko zahřejeme (použila jsem část na výrobu jogurtů  a  sojového  kefíru)
  • Teplota mléka  80 °C a přidáme  postupně rozpuštěných 8 lžiček Nigari v 2dcl vody (až se začne srážet už nemusíme přidávat).
  • Jako srážedlo se dá jí požit i jiné látky (citron apod.…). Já tentokrát použila Nigari (mořská  sůl)
  • Necháme 10 min odpočívat
  • Posbíráme vysráženou bílkovinu do cedníku a látkového pytlíku. Vymačkáme a zatížíme.
  • Lisovala jsem 20 min.
  •  Skladovat můžeme v lednici ve slaném nálevu (v takovém případě měníme vodu každý den) nebo naložíme do oblíbené marinády.

Výsledek: Z 1kg sójových bobů jsem měla 7 sójových jogurtů, 0,5 l sójového kefíru a ze zbylých 5l sojového mléka jsem vytvořila 617g tofu .

Použité recepty: https://www.ekokoza.cz/jak-na-vyrobu-domaciho-tofu-p75/

Autorka článku: Ekotvořilka