Zdravím, domácí výroba tofu není tak složitá. Jen je potřeba mít nádoby, výkonný mixér, sóju a nějaké srážedlo. Podělím se s vámi o mé zkušenosti z výroby mého prvního tofu 🙂
Co jsem použila:
- 1kg sóji bio
- 8lžiček Nigari
- velký hrnec
- střední hrnec
- cedník
- látkový pytlík
- vařečku
- naběračku na sbírání pěny
- teploměr
- pomocné nádoby
Postup
- Vypereme sóju
- Namočíme na 10-12hodin (máčela jsem déle, nevycházel mi čas, podle receptu by bylo tofu více drobivé)
- Slijeme a rozmixujeme s čerstvou vodou (mixovala jsem po částech na jemno a použila jsem přes 1,5l vody)
- Dáme vařit 5l vody do velkého hrnce
- Přidáme namixované boby
- 10min vaříme
- Na 10 min odstavíme
- Znovu přivedeme k varu
- Během vaření sbíráme pěnu (ráda utíká :D)
- Slijeme přes látkový sáček a cedník
- Sojová hmota se dá použit při přípravě jiných jídel. Z 1kg je jí docela dost.
- Vzniklé sojové mléko zahřejeme (použila jsem část na výrobu jogurtů a sojového kefíru)
- Teplota mléka 80 °C a přidáme postupně rozpuštěných 8 lžiček Nigari v 2dcl vody (až se začne srážet už nemusíme přidávat).
- Jako srážedlo se dá jí požit i jiné látky (citron apod.…). Já tentokrát použila Nigari (mořská sůl)
- Necháme 10 min odpočívat
- Posbíráme vysráženou bílkovinu do cedníku a látkového pytlíku. Vymačkáme a zatížíme.
- Lisovala jsem 20 min.
- Skladovat můžeme v lednici ve slaném nálevu (v takovém případě měníme vodu každý den) nebo naložíme do oblíbené marinády.
Výsledek: Z 1kg sójových bobů jsem měla 7 sójových jogurtů, 0,5 l sójového kefíru a ze zbylých 5l sojového mléka jsem vytvořila 617g tofu .
Použité recepty: https://www.ekokoza.cz/jak-na-vyrobu-domaciho-tofu-p75/
Autorka článku: Ekotvořilka