Dnes opět zavařuji cuketové zelí. Je vynikající. Spousta lidí tento recept nezná a při pěstování na zahradě skončí velké množství cuket na hnoji. Řízky z cukety vás baví jen chvíli a pak už nevíte, kam s ní, tak je rozdáváte, ale to je věčná škoda, věřte mi. Pokud si je budete postupně zavařovat, za chvíli máte zásobu zelí na celou zimu. U nás doma tuhle dobrotu jíme rovnou z lahve jako salát ani už ho dál nijak neupravuji. Dokonce mi chutná cuketové zelí více, než to obyčejné. Navíc byste cuketu mohli docela dobře vypěstovat i ve větším truhlíku na balkóně. Ze dvou rostlin mám prozatím 45 velkých sklenic zelí a asi 18 středních sklenic. Dobrá hospodyňka zpracuje všechno do poslední slupky, protože si váží energie, kterou při pěstování vynaložila …
Tento příspěvek je takový malý tip na tvorbu soběstačnosti
Cuketové zelí recept:
– 3kg nastrouhané a oloupané cukety bez jader
– 150 ml octa
– 4 čajové lžičky soli
– 50g cukru ( já používám třtinovou panelu nebo med a dávám od oka tak asi 70g – sladkost si sami vychytejte)
– Kmín podle chuti ( já dávám hodně)
– 4 velké cibule nakrájené na proužky a posekané lístky z jedné větvičky čerstvého rozmarýru
– Smícháme v míse a necháme 60 minut odpočinout. Poté znovu zamícháme a plníme do vyvařených sklenic. Zavíčkujeme a zavařujeme je 25 minut.