350 g bezlepkové mouky Schar z DM Drogerie
225 g studeného másla
10 lžic ledové vody ( Těsto zadělávám v kuchyňském robotu a vodu pomalu přidávám dokud se těsto nezačně tvořit)
1/2 lžičky soli
vejce na potření (Může a nemusí být. Já ho např. nedávám. Nevadí mi přírodní vzhled koláče)
Na jablkovou náplň:
8 jablek (Ráda používám kyselejší zimní jablka)
125 g třtinové bio panely (je to zdravá náhražka cukru)
2 lžíce citronové šťávy1 lžíce másla
1 celý vanikový Bio pudinkový prášek z DM Drogerie (Obsahuje pravou sušenou vanilku)
Trochu mleté skořice a trochu právé sušené Bio vanilky opět z DM Drogerie (v DM nakoupíte potraviny v opravdu dobré kvalitě. Je to jeden z mála obchodů, kde se nemusíte bát nakoupit bio potraviny. Jejich výrobky vaši energii nijak neovlivní. Pokud jsou ve skle nebo v papíru a označené Bio. Pokud jsou to potraviny v plastovém obalu, nekupuji je nikde ani v Dm a raději si je sama vyrobím.)
A jak na to?
Jablka oloupejte a zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Přídáme citronovou šťávu, panelu a skořici. Dobře promícháme a necháme odstát alespoň 1 hodinu. Jablíčka pustí šťávu. Pudinkový prášek vmíchám až před pečením. Jablíčka odložím a připravím si těsto v kuchyňském hnětači. Někdo dává těsto odpočinout do lednice. Popravdě, jsem to nikdy nedělala ani při práci s lineckým těstem, které je dost podobné. Rovnou vyválím cca 0,5 cm silný plát těsta a vytvořím si korpus a ze zbytku vytvaruji okraje. Do vytvořené misky z těsta nasypu směs jablíček s pudinkem, posypu ořechy nebo mandlemi a peču na 170 stupňů cca 60 minut.
Koláč je lehký, bezlepkový, bez cukru a přesto sladký. Naše rodina ho miluje. I vám bude jistě chutnat.